Ciepło procesowe

Solarne piwo – czy istnieje naprawdę i kto je warzy?

Dla wielu z nas lato i słońce kojarzy się z ogródkiem piwnym w sposób oczywisty.

Piwo jako produkt regionalny ma krótką drogę do konsumenta, ale produkcja pochłania ponad 1,5 raza więcej energii niż jego kaloryczność. Aby zmniejszyć zużycie energii, z jednej strony pomagają nowe metody warzenia piwa, z drugiej wkracza technika wykorzystania odnawialnych źródeł energii. A to, prowadzi mnie do pytania:

Czy jest piwo “solarne”?

Tak czy inaczej, zaciekawiła mnie etykieta Solarbier® i odkryłem, że tak oznaczone piwo nie koniecznie musi być warzone z wykorzystaniem energii słonecznej. Na dodatek jest wiele browarów, które wykorzystują energię słoneczną, a nie mają takiej etykiety. I to, moim zdaniem, warte jest przynajmniej jednego letniego piwnego artykułu 🙂

Browary są idealnym miejscem do zastosowania energii słonecznej w procesach technologicznych

Już wcześniej często prezentowaliśmy badania nad wykorzystaniem ciepła słonecznego w procesach  technologicznych i wszyscy zgadzali się, że przemysł spożywczy może szczególnie na tym skorzystać. Wymagana temperatura poniżej 100 stopni – idealnie nadaje się do zastosowań termicznych systemów słonecznych na różnych etapach procesów przetwórczych:

  • podgrzewanie zacieru
  • gotowania brzeczki
  • chłodzenie brzeczki
  • chłodziarki do piwa
  • czyszczenie butelek i sprzętu

How our beer is made

Do tego potrzebna jest jeszcze energia elektryczna dla różnych urządzeń i do suszenia słodu. Browar Lammsbräu na przykład, do suszenia wykorzystuje kolektory powietrzne. Oni co prawda nie mają Solarbier®, ale byli wielokrotnie nagradzani za swoje ekologiczne zaangażowanie w innych obszarach.

Certyfikat Solarbier®

Etykieta Solarbier® – “Warzone z mocą Słońca” przyznawana jest browarom, które są certyfikowane przez TU Weihenstephan, sama licencja pochodzi z Solarbier- Innovations und Marketing Gesellschaft GbR (SIMG) z siedzibą w Pfaffenhofen nad Ilm. Browar, który chce uzyskać taką etykietę musi 100% swoich potrzeb energetycznych zaspokajać ze źródeł odnawialnych – i to niekoniecznie energią słoneczną z systemów solarnych, ale także ze “zmagazynowanej” energii słonecznej w formie biogazu i biomasy oraz energii fotowoltaicznej.

Źródła odnawialne, ale nie koniecznie ciepło słoneczne

Pierwszy browar, który zdobył certyfikat (2007) to Felsenbräu z  Thalmann. Do ogrzewania wykorzystują tam zrębki drewniane i biogaz, ale także stosują stare tradycyjne metody w celu oszczędzania energii: w zimie gromadzą lód i przechowują go do chłodzenia w okresie letnim.

Od tego czasu jeszcze kilka innych browarów zostało certyfikowanych – niektóre korzystają z energii słonecznej, inni nie. Prawie wszystkie mają siedzibę w Niemczech – mówiąc dokładniej, skupione są na południu. Mapę można znaleźć na stronie SolarBeer. Oto lista browarów pobrana z tej strony (stan na 14/08/2015):

w fazie certyfikacji:

i last, but not least – warte zaznaczenia, jeden browar austriacki:

 

Zrównoważony rozwój sztuki warzenia piwa – z i bez certyfikatu
Poza tym, inne browary również angażują się w proces zrównoważonego rozwoju energetycznego, np browar Hütt z polem 155 m² kolektorów płaskich do ciepłej wody – instalacja pilotażowa w ramach projektu badawczego – “SOPREN Słoneczne ciepło procesowe i efektywność energetyczna“. Więcej na temat tego projektu można dowiedzieć się na stronach Uniwersytetu w Kassel.

Również Browar Karmelitów w Straubing opracował ośmiopunktowy program oszczędzania energii. Energia słoneczna ma pomóc zaoszczędzić 40% energii konwencjonalnej.

Oba browary jak wiele innych nie posiadają etykiety Solarbier®, ale oszczędność energii jest u nich priorytetowa. Etykieta jest tylko pomocną wskazówką, ale nie gwarancją, że faktycznie browar stosuje (tylko)  energię słoneczną. W związku z tym, jestem ciekaw i chciałbym poznać inne, nowe koncepcje energii dla browarów. Lub inne browary, które korzystają z energii słonecznej? Czekamy na linki i przykłady z konkretnych projektów.

Interesujące linki rozszerzające temat:


Źródło: Artykuł: http://www.ecoquent-positions.com/solares-bier-gibts-das-wirklich-und-wer-braut-es/